Försäljning av domän: En felaktig kalkyl

by Christopher Wendels on september 7, 2010

Jag läste precis ett inlägg från en av Tysklands absolut främsta och vassaste SEO-konsutler Andre Alpar. Jag tyckte inlägget var så bra att jag åter-publicerar det på Svenska. Kan man tyska kan man läsa originalet eller använda sig av Googel Translate, men det är inte så lättläst.

I dagarna har jag bläddrat i Domainvermarkter Magazin för att vidga mina horisonter. Jag tycker att fenomenet “domaining” är spännande och att de många olika filurerna i branschen är mycket underhållande. Finns också en hel del riktigt trevliga som TI.

En artikel var så helt åt fanders fel på grund av saknad kunskap, att jag tyckte att jag skriver något om det. En sak måste man veta och det är att “domainers” vill få sina domäner sålda till så högt pris som möjligt. Goddag yxskaft. I detta fallet rörde det sig om en domän som skulle gå för € 35 000.

Killen i fråga “Domainberater & Broker” börjar med att han har använt sig av Google Keyword Tool och hämtat att domänen har “50 000 sökningar och € 10 CPC”. Mot den bakgrunden har snillet sedan gjort sina beräkningar.

De 50 000 Sökningarna

  • Den som någonsin legat etta på Google, och det är långt ifrån alla som har, vet att Googles verktyg inte alltid prickar rätt. Lägg sedan till att plats ett på Google i genomsnitt får 42% av alla klick.
  • Beräknar man att sökbegrepp med hård konkurrens ofta har sponsrade resultat därtill, så ska man vara glad om man kan dra 30% av sökningarna.
  • Nu ska vi inte glömma att en stor del utav Google Keyword Tools beräkningar påverkas utav domainerna själva: Domänparkeringen förstås! Hur många domainare som helst monetariserar sina parkerade sidor med AdSense. Grattis! Detta påverkar självklart talen.
  • Då killen uppenbart har kass koll, så har han förmodligen lyckats använda standard-inställningen på “bred” och inte “exakt” som är en helt annan femma. Dock är ju detta bara ett begrundat antagande.
  • Ett litet exkurs tips är att Googles SK Tool verkar vara lite säkrare nu för tiden.

€ 10 CPCn

  • Återigen har snillet bevisat sin okunskap genom att anta att siffrorna i Keyword Tool skulle vara riktiga. Vi som jobbar med sånt här vet att CPC-siffrorna oftast är lite uppblåsta.

Eftersom artikeln har utgått från ett helt felaktigt tänkande och trasiga siffror är alla vidare beräkningar som tagna ur luften.

Andre är inte den enda som tänker så här. Jag håller med honom till ett hundra procent. Internet är som benkant helt fullt av idioter. Eller finns det någon som tyckte den här metoden var korrekt för att värdera en domän?