Klockren damage control av City Network

by Christopher Wendels on oktober 8, 2010

Post image for Klockren damage control av City Network

Häromdagen så valde jag att skriva ett inlägg om City Network. För den som inte känner till City Network är de ett Webbhotell som enligt den egna sidan erbjuder “vrakpriser” på domäner och hosting. Jag har själv ingen erfarenhet av företaget men har hört bra saker.

Det tidigare inlägget
Jag skrev mitt förra inlägg i rent provokativt syfte för att se hur de skulle välja att hantera mitt inlägg. Det finns nämligen tre sätt att hantera bloggare som skriver med kritik och negativa åsikter.

  1. Ignore
    Passera inte gå, och inkassera inte SEK 2.000,00. Strunta helt enkelt i kritiken, eller som det så fint heter: Mata inte trollen. Bloggare som flamar är ute efter att man nappar på det. Så länge man inte väljer att gå in i diskussion så tappar de oftast intresse. Det är inte alltid en bra idé att dra sig tillbaka, men varför väcka en björn som sover?
  2. Disarm
    Avväpna argumenten och gå in i debatten med snustorrt om fötterna. Väldigt ofta så är det hela ett missförstånd eller en part som behöver uppmärksamhet, men tröttnade efter 300 minuter i telefonkö. Den här typen av individ lugnar oftast ner sig (och skäms kanske lite) om man kryper till korset med svansen mellan benen, erkänner ett misstag eller förklarar vad som hänt. Skulle man efter ett första försök till sans och balans inse att man har med ett troll att göra är det bara att inse, att hur man kommer man inte att kunna lösa situationen.
  3. Charge in Guns Blazing
    Ta i för kung och fosterland, krossa motståndet och blinka inte. Det här är jäkligt dumt, även när man vet med sig att man har 100% rätt. Det finns inget värre än en bloggare med ett sårat ego. Speciellt inte en bloggare som vet vad han håller på med. Ibland är det dock nödvändigt att försvara sig och visa lite ryggrad.

Fallet City Network
I mitt inlägg så anklagade jag City Network för att manipulera dem som deltog i tävlingen till att sätta en länk. Sanningen i det vet bara City Network själva och det är orättvist att hävda något bara för att det skulle kunna vara sant. Även om det skulle vara sant, så ser jag inget fel i det. Personligen så kanske jag hade valt ett mjukare tillvägagångssätt. Med mjukare menar jag att man inte skriver direkt att man kräver en viss typ av länk, med en viss typ av ankartext. Nu var det heller inte ett direkt krav, men det är så man läser det på sidan och medelsvensson-bloggaren fattar det garanterat inte. Jag kan erkänna att jag själv använt mig av långt mycket fulare taktiker för att samla länkar och utnyttja folks oerfarenhet. Den som har minst en timmes skolning inom SEO kan välja att inte delta om man inte gillar spelreglerna.

Vad City Network gjorde rätt
Johan från City Network valde att skriva en kommentar på min blogg. Han informerade mig om att jag deltog i tävlingen trots att jag satt deras länk som nofollow. Samtidigt fick jag information om hur City Network ser på tävlingen och varför upplägget var som angivet. Självklart fick jag också inte bara en, utan två komplimanger i kommentaren. Det är smart att använda honung när man ska locka till sig björnar, eller bloggare för den delen. Verkligen ett bra sätt att hantera min kritik, eller snarare mina åsikter. Jag var så nöjd med hans svar att jag nu väljer att skriva bra saker. Det är det som händer när man är trevlig mot folk på Internet. Folk är trevliga tillbaks.

Vad hade kunnat gå snett
Självklart hade saker och ting kunnat se annorlunda ut. Det absolut värsta hade varit att inte inkludera mig i tävlingen. Då hade jag inte dragit mig för att använda alla medel för att smutskasta tävlingen, och långt värre, de föredömliga bloggarna som ställer upp med sina namn. Dessa är Tommy K. Johansson, Andreas Bard och Jesper Åström.

City Networks hade även kunnat strunta helt i mitt inlägg, ta med mig i tävlingen och bara släppa det. I det läget hade jag också släppt det utan vidare (men då hade jag heller inte skrivit det här inlägget). Självklart fanns det ett tredje alternativ: Guns Blazing. Det hade inte varit speciellt smart det heller eftersom jag då hade känt mig dumförklarad. I en bloggares (dock inte i just dennes) ögon finns det generellt ingen större skymf. Jag hade i det läget varit ännu mer motiverad att bevisa mina “teorier” med samma resultat som ovan.